BONIA offer

Thursday, 8 January 2015

Baby dalam kandungan besar sebab makan Vitamin???

ASSALAMUALAIKUM..
SELAMAT Petang.

soksek soksek dengar org kata makan vitamin semasa mengandung,buat baby besar.Eh,, betul ke ni? Sebelum anda dengar kata orang..baik selidik dulu, bagaimana apa sebabnya buat baby besar.Kesian vitamin jadi mangsa keadaan..ish ish memang tak patut..

Tajuk harini macam gerun je bagi ibu-ibu hamil betul tak?? Dulu ina pun Fikir macam nie jugak. Tapi sangkaan meleset.Bayi besar dalam kandungan disebabkan faktor keturunan dan masalah diabetes je.Okay ..jom baca lebih lanjut entri kali ini.





"Ramai wanita yg salah anggap multivitamin spt obimin atau lain jenama yg diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting utk kesihatan ibu dan utk bina darah utk cegah kurang darah waktu bersalin. Pil kalsium utk bina tulang, folic utk keperluan semua sel2 baru utk janin dan fish oil sebagai sumber omega3 dan DHA utk sel2 otak bayi utk jadi anak pintar. Setelah bersalin TERUSKAN makan supplemen2 tersebut utk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta utk susu ibu yg berkualiti. Saya cadangkan pil2 tersebut patut dimakan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita."


jadi ibu-ibu hamil diluar sana janganlah takut untuk mengamalkan vitamin/supplemen semasa hamil ye. Baby anda besar bukanlah kerana vitamin yang anda makan. Jom kita lihat antara penyebab bayi besar dari usia kandungan dan cara untuk mengelakkannya.



Antara penyebab bayi besar dari usia kandungan ialah:

Keturunan - ibubapa yang bersaiz besar berkemungkinan melahirkan bayi yang besar

Terlalu banyak kenaikan berat badan ibu semasa hamil

Ibu yang mempunyai tahap gula tinggi semasa hamil - kencing manis



Cara untuk mengelakkan bayi besar dari usia kandungan:

Penjagaan dan pemakanan adalah sangat penting semasa hamil

Kesihatan ibu hamil perlu dipantau setiap bulan

Ibu perlu menjaga pemakanan - kurangkan pengambilan makanan yang tinggi karbohidrat, gula dan berlemak

Merawat sebarang penyakit yang dihidapi ibu seperti kencing manis, darah tinggi etc.

Memantau pertumbuhan bayi setiap bulan



Ibu hamil perlu lebih rajin menjaga pemakanan dan mengamalkan supplemen tambahan kerana semasa hamil ibu-ibu memerlukan nutrien dan khasiat yang lebih dari biasa untuk melahirkan bayi yang sihat dan sempurna. Supplemen yang diambil adalah sangat penting dan mempunyai fungsi-fungsi tertentu. Malahan Dr Hamid mencadangkan agarsupplemen tambahan diamalkan terus-menerus hingga akhir hayat seorang wanita. Jom makan vitamin!!! =)





CADANGAN VITAMIN UNTUK IBU HAMIL / IBU MENGANDUNG



Supplemen Ibu Hamil Shaklee




1. VITA-LEA IRON FORMULA

Diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.

Mengandungi Iron Formula (Zat Besi) yang membantu meningkatkan hemoglobin (HB) ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah. 

Mempunyai sistem penyerapan bioaktif bagi memastikan peningkatan penyerapan asid folik kritikal.

2. B-COMPLEX

Shaklee B-Complex ini dilengkapi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh.

Dapat membantu tubuh lebih bertenaga, otak lebih fokus, menstabilkan emosi dan anti stress.

Dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

3. VITAMIN C

Shaklee Sustained Release Vita-C unik kerana melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam.

Pengambilan bersama Vita-Lea Iron Formula dapat meningkatkan penyerapan iron dalam.

Vitamin C juga penting untuk meningkatkan sistem imunisasi dan penyembuhan luka.

4. OSTEMATRIX

OsteMatrix mengandungi kalsium, magnesium, vitamin D dan banyak lagi.

Kandungan kalsium di dalam diet harian semasa hamil adalah sangat penting bagi memastikan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yang sihat tanpa menggugat kandungan kalsium sedia ada didalam tubuh anda.

Kalsium dapat membantu menghalang kekejangan otot yang dialami sepanjang tempoh kehamilan.

5. OMEGAGUARD

OmegaGuard Shaklee mengandungi 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, AHA dan lain-lain.

Pengambilan OmegaGuard bagi ibu hamil hanya dibenarkan selepas bulan ke-4 (trimester 2).

Pengambilan OmegaGuard sewaktu hamil dapat membantu pembentukan sel otak janin sejak dalam kandungan lagi.

Anak-anak yang ibunya mengamalkan Omega-3 sejak hamil mempunyai nilai yang lebih tinggi pada koordinasi mata dan tangan dan kemampuan berbicara.




Bagaimana ingin dapatkan SET KEHAMILAN

SMS / WHATSAPP 017-9506861

cod sekitar KUANTAN pada setiap hari

postage ke seluruh malaysia

Jom Tambah Rakan di facebook : Nor Azlina Ina

Facebook PAGE : Iman Beauty & Healthy 









No comments:

Post a Comment