MENOPAUSE : sebelum usia

corak hidup yang bebas makanan berproses boleh cepatkan tanda awal menopos

Ciri ciri menopos : kulit kering,vagina kekeringan


Tengahari kelmarin, aii dikejutkan dengan satu whatsapp customer. Usia masih muda,tetapi doktor sahkan menopos pra matang .Allahuakbar! hancur luluh hatinya.. Usia perkahwinan baru setahun lebih, masih mencuba untuk mendapatkan zuriat.Tapi lain dapat result (semasa checkup kesuburan ).Hormon FSH tinggi yang menyebabkan ke arah menopos.Okay, mari kita kenali apa itu MENOPOS.Mengapa kaum wanita sangat takut bila menopos nie..Apa itu Menopause? 
 
Menopause bermaksud berakhirnya kitaran haid untuk seseorang wanita. Selalunya terjadi di kalangan wanita yang berusia lewat 40-an atau awal 50-an, dan ia menandakan bahawa berakhirlah fasa kesuburan dalam hidup wanita tersebut.
 
 Maka ovari wanita berhenti menghasilkan telur dan menghasilkan kurang hormon wanita. Apabila ia berakhir, dia tidak lagi boleh hamil secara semula jadi.
 
tanda-tanda anda bakal menopause?
 
  •  Haid yang tidak teratur 
  • Vagina kering dan menyebabkan rasa sakit ketika bersama suami 
  •  Rasa panas Berpeluh waktu malam 
  • Masalah sukar tidur Perubahan mood
  •  Pertambahan berat badan
  •  Kulit kering 
  • Rambut menipis 
  • Kerapuhan tulang (osteporosis iaitu reput tulang 

Apa-apa sahaja yang merosakkan ovari boleh menghentikan hormon estrogen yang boleh menyebabkan menopaus pramatang. Ini termasuk rawatan kemoterapi untuk kanser atau pembedahan membuang ovari. Dalam kes-kes ini, menopaus awal boleh berlaku, tetapi ramai juga wanita yang menopause awal walaupun ovari mereka tiada masalah. 
 
 
1. Genetik 
Para penyelidik telah menentukan bahawa umur pada putus haid awal kemungkinan besar diwarisi. Mengetahui apabila ibu anda mula putus haid boleh memberi petunjuk tentang apabila anda akan mula putus haid. Jika ibu anda mula putus haid awal, maka anda adalah enam kali lebih besar daripada purata untuk melakukan perkara yang sama.
 
 2. Life style 
 
gaya hidup Merokok boleh menyumbang kepada menopaus awal, kerana kesan-kesan anti-estrogen yang. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa jangka panjang atau perokok biasa mungkin mengalami menopaus lebih awal daripada umur purata kejadian. Menurut Klinik Mayo, secara purata, perokok mula putus haid satu hingga dua tahun lebih awal daripada wanita bukan merokok. Indeks jisim badan (BMI) adalah satu lagi faktor yang mungkin dalam menopaus awal. Estrogen disimpan di dalam tisu lemak. Wanita sangat kurus mempunyai tempat menyimpan estrogen kurang, yang boleh habis lebih awal, kata pakar.

Kajian-kajian lain telah menunjukkan bahawa BMI yang lebih tinggi boleh menyebabkan tercetusnya lewat menopaus. Tapi jangan plak saja je tambah berat badan bagi gemuk sebab nak lambat menopause ya. 
 
3. Kecacatan kromosom 
 
Kecacatan tertentu dalam kromosom boleh menyebabkan putus haid. Sindrom Turner adalah salah satu syarat itu. Keadaan ini berlaku apabila seorang gadis yang dilahirkan dengan kromosom yang tidak lengkap. Wanita dengan sindrom Turner mempunyai ovari yang tidak berfungsi dengan baik, sering menyebabkan mereka memasuki menopaus pramatang .. 
 
 
4. Epilepsi 
 
Epilepsi adalah gangguan penyitaan yang berpunca dari otak. 
Beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita dengan epilepsi adalah lebih cenderung untuk mengalami kegagalan ovari pramatang (POF). POF membawa kepada putus haid. Satu kajian khususnya mendapati bahawa dalam sekumpulan wanita epilepsi, kira-kira 14 peratus mempunyai menopaus awal
Bolehkah Menopaus Awal Menyumbang kepada kesan kesihatan yang lain? Apabila anda mula menopause 10 tahun atau lebih awal, kebimbangan yang paling jelas adalah berakhirnya kesuburan anda. Namun terdapat kebimbangan kesihatan yang lain juga. Selain peranannya dalam pembiakan, aliran estrogen ke tisu-tisu anda mempunyai banyak kegunaan. estrogen meningkatkan “kolesterol baik" HDL dan mengurangkan “kolesterol jahat” LDL. Ia juga melegakan saluran darah. Hormon perisai tulang, menghalang mereka daripada penipisan dan akhirnya membawa kepada osteoporosis. Kehilangan estrogen lebih awal daripada biasa boleh meletakkan anda pada risiko yang tinggi untuk: Penyakit jantung Osteoporosis Gejala Parkinson Kemurungan Demensia Kematian awal 
 
 
 
Bagaimana nak mengurangkan simptom-simptom dan melambatkan menopause?
 
 GLA Complex dapat membantu melegakan simptom menopaus, boleh diambil oleh wanita yang bakal atau telah menopaus.
 
 GLA Complex Shaklee adalah vitamin terbaik yang boleh diambil oleh wanita yang menghampiri menopause ataupun yang telah menopause. 
 
GLA Complex Shaklee menggabungkan khasiat minyak borej, yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linoleik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. 
 
Ia mencergaskan tubuh dan membantu anda berasa lebih selesa semasa haid: Asid gamma linolenik telah lama digunakan secara tradisional untuk melegakan kesakitan semasa haid, sakit kepala, menormalkan semula kitaran haid dan melegakan simptom-simptom menopaus.
 
 
 Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu wanita-wanita ini? 
 
1- Antara fungsi utama GLA Complex ialah mengawal selia hormon estrogen dan testosteron.
 
 Semasa menopos, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen. Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopaus. 
 
2- Bagi wanita yang mengalami menopaus awal (pre-menopaus) adalah sangat digalakkan mengambil GLA. Ini kerana GLA membantu melambatkan menopaus dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi. 
 
3- Wanita menopause yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. 
 
GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi. 
 
4- Pertambahan berat wanita menopaus juga agak membimbangkan.
 
 Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. 
 
GLA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan. 
 
5- Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda. 
 
GLA Complex adalah sangat disarankan untuk wanita berusia terutamanya yang bakal, dan sedang menghadapi menopause. 
 
Semakin usia meningkat, hormon estrogen makin berkurang, oleh itu kembalikan hormon kewanitaan anda dengan segera! 
 
 
 
 
 untuk dapatkan produk sms/ whatsapp
hubungi 0179506861

0 ulasan:

Post a Comment