BISKUT KACANG

assalamualaikum dan selamat malam.. baru je balik dari cod barang customer nie. huhhh... penat.Entri kali ini,kita main masak-masak yea.. heee. Tekak teringin benor nak makan biskut kacang ni tau.. Tengok dekat kedai, RM 19.00 sebalang.iTU pun tidak cukup 50 keping.. hmmm. bila terpikirkan harga cenggitu.Of course la buat sendiri. Petang tu jugak, beli bahan-bahan...baru habis duit tak sampai rm 10.Sanggup buat, sebab benda senang. Lagi pun ina ada extra tenaga sejak amalkan shaklee..serius tak tipuuu..



BISKUT KACANG 


PROJEK PETANG SEMALAM

BAHAN BAHAN :


2 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM

1/2 CAWAN GULA PASIR (sila blender)

MINYAK MAZOLA ( ina modified, gantikan dengan minyak zaitun @ paling bajet minyak masak)

2 CAWAN KACANG TANAH (disangrai, dan dibuang kulit)

1 SUDU KECIL BAKING POWDER

 


HIASAN 

SEDIKIT KACANG TANAH  UNTUK HIASAN

1 BIJI KUNING TELUR

SEDIKIT PEWARNA KUNING




CARA CARANYA:


1. Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak  bersama gula.

2. Gaulkan bersama kacang yang telah dikisar (jangan terlalu hancur, sebab tak best nanti,, takde bunyi krap krup krap).

3. Masukkan minyak ikut keras. Agak-agak adunan boleh diterap acuannya. (ina buat bulat-bulat je)

4. Sapukan kuning telur  + pewarna kuning (atas biskut yang sudah diterap tadi.)

5.Sapukan mentega diatas dulang pembakar.

6. Bakar pada suhu 150 darjah selama 20 minit..gunakan  api atas bawah ( yang ni oven eletrik).

 

 

 

okay... siap sudah biskut kacang..

 

notakaki : sebelum ina jadi agen shaklee, ina bisnes biskut raya.. biskut kacang ni laa. paling laku... sorang order 5bekas. heeeee.. ye betul. tak tipu..dulu masa tu, ina kerja lagi.Bisnes biskut raya lagi... memang tempahan banyak masa tu, habis sakit-sakit belakang.Tidur pun tak cukup. Tapi kali ni kan, alhamdulillah, sejak makan supplemen shaklee Ostematrix terutamanya... memang pinggang tak sakit. tidur pun berkualiti.. esok bangun pagi..memang langsung tak sakit-sakit badan. tau tak kenapa Ostematrix ni paling membantu? sebab ostematrix ni bantu kuatkan tulang kita. .. jadinya taklah sakit-sakit esok pagi.

rugi la anda yang kat luar sana, bisnes bakery/makanan especially.. kalau tak ambil ostematrix nie, bukan apa. Ina just nak bantu je kamu. Sebab ina pun tau macam mana azab orang bisnes makanan..dengan tidur tak cukup...kerap sakit-sakit belakang, sakit pinggang, kadang rasa nak menangis. 

kalau anda sayangkan bisnes anda.. keluarkan sikit wang untuk kesihatan.. iyealah, kalau dah sakit.. bukan untung.Malahan bertambah rugi sebab tak boleh berbisnes seperti biasa kan?

 


Bagaimana ingin dapatkan Ostematrix?

sms / whatsapp 017-9506861

cod sekitar kuantan pada setiap hari





Comments