BONIA offer

Monday, 12 May 2014

Persiapan sebelum bersalin

Assalamualaikum.. petang2 macam ni tetiba teringat saat nak meletup (Deliver). lebih lebih lagi update kawan2 kat fesbuk bagitau nak deliver kan.. ada yang masih blur , Tak tahu nak beli apa tuh utk dibawa semasa dihospital nanti. Baik standby awal2 yea.. nak suruh cik suami , konpom Tak tahu punyelah..Macam saya dulu,, punyalah teruk keadaan saya. Saya meletup sebelun EDD (estimated Due date) bayangkanlah. Barang baby sikit je saya beli, sebab fikir lambat lg nk bersalin kan.. okay2...  Entri kali nie, saya sediakan checklist bg ibu2 yang menunggu masa je nak bersalin.. taknak kalian jadi kes macam saya.. Jom tengok apa checklist tu..

Main things: (takde ni sila u-turn 360 darjah!)

    Buku merah( checkup bulanan)
    IC
    Handphone (sangat2 penting, sbb nk kol suami kan,jika da bersalin ke)

Untuk ibu dan baby dalam labour room: (letak siap-siap dalam 1 beg)

    Baju baby lengan panjang
    Mitten n booties-1
    Pampers
    Barut
    Bedung
    Stokin ibu
    Towel kecil
    wet Tisu (sebab nak bersihkan baby punya)
    Surah  dan doa-doa memudahkan bersalin. Print dan kelipkan skali.
    Kurma nabi
    Air selusuh
    Air zam-zam
   

Untuk baby kat wad: (berkonsepkan biar lebih asal jangan kurang)

    Pampers newborn. (bawa sebundle terus senang)
    Baju siang -4
    Baju malam -4
    Towel mandi
    Sapu tangan -5
    Mitten n booties -4
    Barut -4
    Bedung -3
    Topi -2
    Set mandian dan grooming (pek kecil)
    Wet Wipes dan Rubbert Sheet
    Bantal baby

Untuk ibu kat wad:

    T-shirt lengan pendek -4
    Cardigan -1 (tutup aurat)
    Sweater -1 (time sejuk)
    Stoking -3
    Kain batik -3
    Nursing bra -2
    Disposable panty -sepeket
    Maternity pad
    Towel mandi
    Selipar
    Toiletries
    Tisu
    Tudung -2 (senang yang awning main sauk je)
     Supplemen shaklee @ vitamin (Terus boleh ngap, Xpayah tunggu seminggu bersalin yea)

Makanan dan minuman: (letak dalam bakul siap-siap)

    Air minuman -3 botol yang 1.5liter
    Biskut
    Nestum
    Termos
    Tisu
    Cawan dan sudu
    Milo 3in1
    Roti

Lain-lain:

    Hp (tersangat penting uolls!!)
    Charger/powerbank
    Majalah
    Plastik nak isi baju kotor
    Handbag

[Entri seterusnya saya akan share supplemen bagi ibu berpantang shaklee ]

No comments:

Post a Comment