norazlinamohdali : PUNCA BATU KARANG
bISMILLAHIRAHMANIRRAHIM..

assalamualaikum.. selamat pagi semuanya.. entri pagi ini kita cerita pasal penyakit batu karang.. Ayah ina ada masalah batu karang jugak, kesian bila ina tengok dia. Asyik mengadu sakit ketika kencing.. selalu keluar ketulan pasir apabila kencing.. kadang tu sampai berdarah darah... euwww,seram kan? OKAY,,jom kita tengok puncanya kenapa ia terjadi..Apa itu penyakit batu karang?
Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing  seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.

*Bagaimana boleh terjadi?*
Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah  disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.

*Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang*
Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing. Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.

*Cara merawat dan mengatasi*
Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.(Yang nie ipar mak saudara ina kena operate,, telan belanja puluhan RIBU jugakk...operate Laser ).. sekarang ni dia ambil set BATU KARANG ni..pencegahan.. katanya risau akan terjadi lagii

*Nasihat pencegahan*
Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan mekanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

*Cadangan set Shaklee bagi mereka mempunyai batu karang

*Sekarang jom kita tengok details mengenai vitamin shaklee yang boleh digunakan untuk merawat penyakit batu karang

Fungsi setiap Vitamin

B-Complex - menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang

Vita-C - mengasidkan urin dan batu karang tidak akan terhasil dlm urin berasid

OsteMatrix - mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu karang


Alfalfa Complex - mengurangkan infeksi & inflamasi

Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang

Lecithin - membakar lemak berlebihan yg mendorong pembentukan batu karang


Bagaimana ingin mendapatkan set BATU KARANG?

bagi mereka yang mempunyai KAD KREDIT @ DEBIT CARD:

boleh terus ORDER DISINI : SET BATU KARANG

Pembelian secara TUNAI::

SMS / WHATSAPP 0179506861 - INA- (SID 967706)
JAMINAN SAYA UTK ANDA..
((Sy akan berikan anda consultation secara PERCUMA! sblm & slepas membeli Produk Shaklee))

Comments