BONIA offer

Friday, 17 April 2015

Tips meneran yang betul (ketika bersalin)


Cara Meneran Dengan Betul Ketika Bersalin


Kebiasaannya koyakan besar terjadi disebabkan oleh cara meneran yang salah.

 Apa yang harus anda lakukan? Oleh itu, anda boleh mencuba beberapa teknik yang ina kongsikan ini.


✔Angkat kepala sehingga mencecah dada
✔Mata pandang ke perut
✔Tangan pegang pergelangan kaki
✔Elakkan mengeluarkan suara ketika meneran. Simpan tenaga untuk meneran
✔Jangan sesekali angkat punggung agar luka koyakan tidak menjadi besar pada vagina ( masa Kat labour room,ina sentiasa pesan pada Suami...supaya ingatkan jangan angkat punggung.Bersalin Kali no (18/4/2015..memang tak banyak jahit.Hanya 3jahitan sahaja)
✔Tarik nafas dalam – dalam dan teran seperti keadaan membuang air besar. Pastikan anda tidak keluarkan nafas dengan kuat..
✔Teran sekuat – kuatnya selama yang boleh. (Ingat yea! Teran semasa Ada kontraksi sahaja yea...tiada kontraksi jangan teran,nanti membazir tenaga)
✔Curi nafas dan sambung teran disetiap kontraksi
Dengar arahan jururawat dan doktor
✔Elakkan menjerit – jerit dan ingat pada Tuhan sehingga semuanya selesai. (Sentiasa membaca Lailahailla anta subhanaka ini kuntu minnal dzolimin)


*semasa tempoh meneran,baca dalam hati ayat 'Laillahaillah anta subhanaka inni kuntu minna dzol limin..baca dengan kerap.Sehingga selesai di dewan bedah.
* boleh juga amalkan bacaan zikir Ya Fattah bagi mengurangkan kesakitan ketika bersalin..heeehe..alkisahnya~~~ yang nie,masa Kat dewan bedah.. Boleh dengan dengan jelas,patient sebelah menjerit sambil menyebut ya fattah berulang Kali.. Moral the story : jangan bagi orang gelak yeaaa,ina masa tu...tengah sakit jadi tak sakit pulak.Heeee...



Okay...ini saja tips meneran yang betul ketika di labour room..

Set berpantang apa mommies beli?


Ina set berpantang Shaklee.. 

Kenapa shaklee?
✔Sebab set ini sangat selamat dimakan sejurus beberapa minit selepas bersalin.
✔Boleh dibawa ke hospital terus (setengah nurse,tak kasi bawa segala jamu di hospital,katanya berbau Dan membahayakan kepada baby (jaundis anak)
✔mudah ditelan
✔memberi tenaga segera..(walaupun IBU berjaga malam, so ibu tetap cergas)
✔susu badan : hari pertama, confirm susu madam malu-malu kucing nak keluar kan? Tp dengan set berpantang shaklee susu memang meriah..anak pun cepat kenyang,taklah baby asyik nak menyusu aje.

✔wajah IBU berseri-seri (tidak pucat)
✔luka sembuh dengan cepat

Ingin dapatkan set berpantang shaklee?

Sms / WhatsApp ke no 017-9506861

Cod disediakan pada setiap hari..

Kawasan Cod  : beserah, sg karang,balok,Batu hitam, bukit setongkol, bukit sekilau, alor akar,kubang buaya, permatang badak, teluk cempedak Dan seluruh kuantan.

Postage ke seluruh Malaysia

No comments:

Post a Comment